fbpx

ЗАХРАНВАНЕ НА МАЛКИ КУЧЕНЦА С БАРФ

Насоки за хранене на кученцето-бебе със сурова храна

Храненето на кученцето-бебе със сурово месо се различава от това на възрастните кучета по две основни неща. Подрастващите кученца се нуждаят от повече храна и повече хранения през деня, за да растат здрави, това е! От съществено значение тук е да наблюдавате състоянието на тялото на подрастващото кученце – това е най-добрият начин, по който да определите дали Вашето кученце-бебе яде прекалено много или недостатъчно.

Отгледайте здраво, щастливо кученце със сурова храна

Кученцата-бебета могат да ядат сурова храна, точно както възрастните кучета, без значение от възрастта или породата. Осигуряването на правилните хранителни вещества в храната на подрастващото кученце е много важно, за да сте сигурни, че то расте колкото е възможно по-здраво. Бавният растеж е най-добър за всяко кученце-бебе, противно на обичайното схващане. Обикновено хората искат тяхното кученце бързо да се превърне в най-голямото и най-здравото куче, но това е точно обратното на това, което трябва да правите. Заболяванията на костите започват още от най-ранна възраст, затова осигуряването на балансиран хранителен режим със сурова храна ще даде на Вашето кученце възможност да порасне бавно, което в крайна сметка предотвратява проблеми с костите и ставите.

Храненето от типа BARF (съобразена с биологичния вид сурова храна) дава отлична възможност да осигурите балансиран хранителен режим. Суровата храна е естествен  източник на протеини, витамини, минерали, есенциални мастни киселини и други хранителни вещества.

Количество сурова храна и честота на храненето

Кученцата-бебета се нуждаят от по-висок процент поддържане от възрастните кучета.
Освен това, кученцата-бебета се хранят по-често през целия ден.

Ако Вашето кученце-бебе не изяжда цялата храна, всичко е наред – премерете остатъка и го запазете за следващото хранене. Ако то не изяжда храната си продължително време, трябва да намалите процента на храната, която давате. Важно е непрекъснато да наблюдавате състоянието на тялото на Вашето кученце-бебе през този период. Може да се наложи да промените процентите и графика на хранене, в зависимост от потребностите на Вашето кученце. 

По-долу са представени основните насоки.

Осигурете дневен баланс

Кученцата-бебета не могат да регулират витамините и хранителните вещества като възрастните кучета, затова за тях е особено важно да имат балансирана диета.  Малките кученца се нуждаят от повече аминокиселини, полезни мазнини, витамини и минерали в сравнение с порасналите кучета, затова е много важно тези елементи  да присъстват в достатъчни количества в диетата им.

Кои са основните съставки на балансираната сурова диета?

Месо от мускул – осигурява протеини, аминокиселини, полезни мазнини и водоразтворими витамини от групата Б.

Сурови ядливи кости с месо – основната им роля в суровата диета е да осигурят калций, но също така са източник на протеини, аминокиселини и полезни мазнини.

Когато кученцата са на възраст 4 – 6 месеца е много важно те да получават достатъчно количество калций, необходим за растежа на зъбите. Ако те не получават достатъчно калций от диетата си в този важен период на растеж, те ще го извлекат от костите, което може да доведе до костни или зъбни деформации.

Черен дроб и вътрешности – осигуряват протеини, аминокиселини, витамини (от групата А и Б) и някои минерали (желязо и мед).

Зеленчуци и плодове – осигуряват въглехидрати, фибри, витамини, минерали, фитонутриенти и антиоксиданти, които са изключително важни за здравето и поддържането на имунната система.

Като за начало е добре да изберете един вид протеин и да го давате в продължение на една седмица, например Средиземноморско меню за малки породи и кученца (https://barf-bg.com/product/barf-mediterranean-menu-za-malki-porodi-i-kuchenca-250-gr). Ако не се наблюдават храносмилателни проблеми, можете да включите и друг вид протеин. При кученцата-бебета не се налага да се прави преход към суровото хранене. Най-често те започват да ядат суровата храна лесно и лакомо. Има и случаи, обаче, в които кученцето първоначално не може да приеме вътрешностите и червеното месо, което води до стомашно-чревни разстройства. В подобни случаи трябва да започнете бавно да включвате червено месо и вътрешности. Известно е, че малките кученца-бебета хващат паразити след раждане. Ако Вашето кученце показва непрекъснати признаци на стомашно-чревно разстройство, можете да го прегледате за евентуални паразити, които са чести причинители на диария.

Най-често срещаните митове

Кученцата-бебета са прекалено млади и малки, за да ядат сурови кости.

Правилата, които важат за храненето с кости на възрастни кучета, важат и за кученцата-бебета. Храненето със сурови кости е напълно безопасно, когато давате парчета с размери, съобразени с размерите и възрастта на кучето. Препоръчително е да започнете с по-малки кости и да увеличавате техния размер с растежа на Вашето кученце. Ако имате кученце-бебе, което отбивате от майката, в началото е препоръчително да го храните със смляна сурова храна, докато то започне да сдъвква цели парчета храна. Разгледайте нашите готови, балансирани и ситно смлени менюта за малки кученца https://barf.bg/produkt-kategoriya/za-kuchenca/.

Кучетата-бебета от големите и гигантски породи не трябва да бъдат хранени със сурова храна, защото това ще повлияе на техния растеж.

Кучетата-бебета от големи и гигантски породи не са по-различни от останалите кучета. Както всички останали породи, големите и гигантски бебета трябва да растат много бавно. По този начин се предотвратява появата на заболявания на ставите и костите. Не забравяйте, всяко куче (и кученце-бебе) е различно – представените тук насоки са просто отправна точка. Наблюдавайте внимателно състоянието на тялото и растежа на Вашето кученце докато е малко и коригирайте процентите и графика на хранене според нуждите.

ЗАХРАНВАНЕ НА МАЛКИ КУЧЕНЦА С БАРФ

6 коментара за “ЗАХРАНВАНЕ НА МАЛКИ КУЧЕНЦА С БАРФ

 1. Здравейте, имам чихуахуа на 3 месеца, тежи 1,100 кг. По таблицата, трябва да му давам на ден почти половината от една доза от 250 гр.. Останалата част как да я съхранявам? И ако взема повече продукти, във фризер ли се съхраняват и колко време може? Благодаря

 2. Здравейте,
  Благодаря за проявения интерес.
  На три месеца трябва да изяжда около 8-10% от теглото си на ден, или около 100 грама.
  Неотворените и неразмразени опаковки можете да съхранявате във фризер за доста дълъг период. До една година от датата на производство (отпечатан е месеца и годината на производство на малко хартиено етикетче на опаковката).
  След размразяване, можете да съхранявате опаковката в хладилника до 4 дни. Преди да дадете обаче храната (порцията) на кученцето, добре е купичката с храна да постои 15-20 минути на стайна температура, за да се темперира.

 3. Здравейте тъй като имам малко френско булдоче а то не е от най активните породи с какво количество да започна храненето му то е на 2 месеца

  1. Здравейте,
   Малките кученца имат нужда от доста храна. На тази възраст трябва да изяжда около 8-10% от телесното си тегло, разделено на четири, та даже и на пет хранения на ден.
   Ако видите, че започва да закръгля доста хълбоците, се ориентирайте повече към 8-те процента. Ако пък започнат да се четат ребрата – повече към 10%.

 4. Здравейте!Имам немска овчарка на около 2 месеца.Последно когато го мерехме(преди 5 дена) тежеше 11 кг.В момента го храним с гранули,но искам в скоро време да започна да му давам БАРФ.Питах се кога е най-подходящо да започна да го храня с БАРФ

  1. Здравейте, кученцата могат да се хранят с БАРФ още с отбиването им. Така че, можете да започнете когато решите.
   Желая успех.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото
%d bloggers like this: