fbpx

Най-често задаваните въпроси за суровото хранене!

Q? Ще се разболее ли домашният ми любимец, ако яде сурово месо?

A.

Хидрохлорната киселина в стомаха на месоядните животни е ензим, който ги предпазва от патогени. Техният стомах е с висока киселинност (около pH 1), а храносмилателният им тракт е къс и относително прост. Бактериите биват убивани при поглъщането им и се отделят като отпадък в рамките на 4 до 6 часа. Тъй като времето на пълното смилане е прекалено кратко, бактериите не остават в тялото дълго време.

Q? Аз или семейството ми ще се разболеем ли, ако храним домашния си любимец със сурово месо?

A.

Суровото хранене не е по-различно от това да сготвите за себе си и семейството си във Вашия собствен дом. Необходимо е да спазвате същите стандартни хигиенни навици, които спазвате при работа със сурово месо, например добре да измивате работната зона след приготвяне на месото, да измивате ръцете си след допир със сурово месо, да измивате съдовете, след като в тях е имало сурово месо. Важно е да имате хигиенни навици – да миете ръцете си със сапун!

Всеки ден сменяйте водата на домашните си любимци, и мийте купичките им, не доливайте!

Q? Костите опасни ли са, когато се натрошават или смелят?

A.

Много често, когато се говори за суровите кости предназначени за хранене, погрешно се смята, че те са опасни. Всъщност, суровите ядливи кости са страхотни за Вашия домашен любимец и са напълно безопасни! Суровите ядливи кости са меки и се смилат лесно в сравнение със сготвените или дехидратираните други такива.
Готвенето и дехидратирането на костите премахва влагата, която се съдържа в тях, което ги прави по-твърди, натрошаващи се по време на ядене и трудно смилаеми. В храните на BARF by A&D, добавените кости са ядливи, сурови и ситно смляни!

Q? Колко струва суровото хранене?

A.

Ако сметнете колко храна ще Ви е необходима за цял месец, ще можете да си направите сметка за месечния разход. За да направите това, трябва да определите колко грама е препоръчителната дневна порция за Вашия любимец, включваща месо, кости и вътрешности от готовите пълнценни менюта на BARF by A&D и да ги умножите по тридесет или да използвате приложената таблица към всяко едно наше меню.

Може да се очаква, че храненето с изцяло сурова храна ще Ви струва между 0.15 лв и 0.60 лв. за килограм живо тегло, ако използвате готовите пълнценни менюта на BARF by A&D. Може да се постигне и по-нисък разход с хранителните бази на BARF by A&D от пилешко и телешко месо. По-високата цена Ви дава възможност да давате по-разнообразна храна.

При небалансирана диета съществува риск за здравето на Вашия домашен любимец!

Използвайте нашите готови пълноценни менюта, които са съобразени с всички нужди на домашните любимци, или създайте свое меню с хранителните бази, като добавите балансирани продукти по свой избор.

Q? Колко издържа суровото месо и какъв е най-добрият начин за съхранението му?

A.

Средно човек може да съхранява сурово месо в хладилника си до 3 дни. Кучетата и котките могат да приемат месо, което е престояло доста по-дълго време. Въпреки това ние препоръчваме, след като менюто се размрази напълно, да храните Вашия любимец с храна престояла не повече от 4 дни в хладилника.

В замразено състояние и при правилно съхранение (-18) BARF by A&D менютата са със срок на годност една година.

Q? Суровото месо прави животните „кръвожадни“?

A.

Кучетата и котките са ловци по природа. Ловът е това, за което са създадени. Известни са кучета и котки, които са хранени с гранулирана храна, но също така ловуват и убиват плячка. Има породи, които ловуват по-активно, за разлика от други, така че някои домашни любимци естествено ще ловуват много, а други няма да ловуват изобщо.

Храната, с която храните Вашия домашен любимец, не е определяща за това дали ще ловува или не. Ловуването се определя от комбинация на фактори като порода, обучение за подчинение и Вашата способност да контролирате поведението на домашния си любимец.

Q? Домашният ми любимец ще хване ли салмонела от суровото месо?

A.

Салмонелата може да оцелее само при по-високи нива на pH (4-8+) и се нуждае от най-малко 12 часа, за да достигне инкубация. Хидрохлорната киселина в стомаха на месоядните животни е ензим, който ги защитава от патогени. Техният стомах е силно киселинен (с pH около 1), а храносмилателната им система е къса и относително проста. Бактериите биват убивани при поглъщането им и се отделят като отпадък в рамките на 4 до 6 часа.

Q? Сготвеното месо по-добра храна ли е от суровото?

A.

Сготвеното месо няма нито една от ползите, с които се характеризира суровото, като му липсват основни хранителни вещества, тъй като самият акт на готвене унищожава или видоизменя всички протеини, витамини, мазнини и минерали, които се съдържат в суровото месо.

Готвенето на храната унищожава някои хранителни вещества и увеличава количеството на други. Леко третираните с пара зеленчуци са изключение, но е препоръчително вместо това суровите зеленчуци да бъдат пюрирани.

Най-често задаваните въпроси за суровото хранене!
Към началото
%d bloggers like this: