fbpx

Сурово хранене на домашни любимци и паразитите

Много собственици на домашни любимци, които обмислят преминаване към сурово хранене, се притесняват за наличието на паразити в храната, които могат да заразят тях или техните домашните животни. Тези притеснения не са съвсем неоснователни, но при едно добро разбиране и правилно прилагане, рисковете могат да бъдат сведени до минимум.

Темата за паразитите е огромна

Очевидно темата е много обширна, на нея са посветени много книги и университетски курсове. Тук само ще направим едно кратко представяне и обобщение по темата. Ще засегнем само най-важните моменти, свързани с паразитите в суровото месо, и как те засягат животните и хората.

Две основни притеснения за сурово хранене

Има два основни източника на притеснение, когато става въпрос за паразити. Първо, могат ли те да навредят на човешкото здраве, и второ, как влияят на здравето на нашите домашни любимци. Паразитните болести, които ще обсъдим тук, действително засягат здравето на човека и на неговите домашни любимци и за да разясним как паразитите засягат кучетата, котките и хората, нека започнем с дефиниция на думата ‘паразит‘.

Паразити – какво представляват?

Паразитизмът е форма на взаимовръзка между два организма, като единият (паразитът), живее за сметка на другия (гостоприемник).

По принцип, като паразити се пределят видове организми, които са преминали различни нива на развитие в повече от един гостоприемник. В наши дни оригиналната дефиниция за паразит е малко по-разширена. Днес ние говорим за макро и микро паразити. Микропаразитите включват бактерии и вируси, и може би приони. Все пак, във връзка със сигурността и здравето, свързани с храненето със сурово месо, ще се придържаме към оригиналната дефиниция за паразити, включваща само макропаразитите.

Когато се споменават „паразитите“, се имат предвид две основни групи организми; хелиозоите (вид едноклетъчни животни) и хелминти (паразитни червеи). Това разделение е важно, защото мерките, които ще се вземат във връзка с паразитите, са различни от тези, свързани с бактериални или вирусни болести.

Хелиозоите и хелминтите са така наречените „ендопаразити“ – те живеят в гостоприемника.

Основният проблем с паразитите

Накратко, трите основни проблема, свързани с паразитите и суровото месо, са следните:

Първо, има опастност от трихиноза, заболяване на човека и животните, като заразяването се осъщестявава при консумация на  свинско месо. На второ място, съществува опастност от заразяване с ехинококоза от кучета, които са се хранили със заразено сурово месо. И на трето място, съществува опасност от заразяване с токсоплазмоза от котки, които са се хранили със заразено сурово месо от всякакъв вид.

Готвене

В интерес на истината, добре сготвеното месо, както и всяка една друга добре сготвена храна, не би трябвало да съдържа заразни паразити. За съжаление, въпреки че това е един сигурен начин да се застраховаме, че храната на нашите любимци няма да съдържа паразити, с които могат да се заразят, готвенето на храната разрушава голяма част от нейните ценни хранителни вещества. Нашата идея е да Ви покажем как да избегнете заразяването с паразити, като в същото време запазите ценните хранителни вещества.

Алтернативи на готвенето

Въпросът е има ли начин да се избегне този проблем? В случая с ендопаразитите, отговорът е „ДА“!

Като загрижен стопанин на домашен любимец, на първо място се замислете какъв е източникът на месото, с което храните домашния си любимец. И на второ място, много е важно да знаете как да третирате месото, след като вече сте го отнесли в къщи.

  • Източници на храна

Избягвайте да купувате храна, която има вероятност да е заразена с паразити. За да сте сигурни, че храната, с която ще храните Вашите домашни любимци, не е заразена с определен вид паразити, изберете такъв вид месо, който няма вероятност да съдържа този вид паразити. Купувайте месо само от доказан източник, за който сте сигурни, че са взети всички необходими мерки за защита на месото.

  • Подходящи видове

Ако искате да избегнете ехинококоза (кучешка тения), пилешкото е много добър избор. Искате да избегнете токсоплазмоза? Тогава изберете говеждо. Птиците не могат да бъдат гостоприемник на тения, само бозайниците могат да бъдат такива, следователно пилешкото месо не би могло да е предпоставка за кучешка тения, а токсоплазматичните кисти изключително рядко се срещат в говеждото месо, в сравнение с много други меса.

  • Подходящи източници

С цел да се минимизира рискът от зараза с паразити, месото за сурова консумация трябва да се набавя само от сигурни източници. Например, домашно заклани животни  от малки ферми е по-вероятно да носят риск от зараза, в сравнение с големи индустриални ферми с регулирано производство, в които са взети голям брой предпазни мерки. Това е особено важно, що се отнася до болестта трихиноза при прасетата.

Най-сигурният източник е храна, която е предназначена за хора.

Обработка на храната

След като сте избрали най-чистата от към паразити храна, следващата стъпка е да замразите храната, за да елиминирате всяка възможност храната да съдържа паразити.

Замразяването – ако е при достатъчно ниски температури и за по-дълго време – ще убие паразитите!

В случая с пилешкото и тенията, замразяването не е нужно. В случая с говеждото, замразяването е умна стъпка, макар и не съвсем необходима.

И все пак, не всеки фризер ще свърши работа.

Замразяването трябва да протече на достатъчно ниска температура и за достатъчно дълго време за да осигури пълно замразяване и да направи евентуалните паразити неефективни.

Един сигурен подход е да се замрази храната до температура -18, -20 градуса за период от седмица – две.

Този метод ще направи трихинелата, тенията и токсоплазмозата неефективни. Това е особено важно за свинското и агнешкото по отношение на токсоплазмозата; за свинското по отношение на трихинозата; за агнешкото и говеждото по отношение на хидатидните глисти и за говеждото и агнешкото по отношение на тениите по тези животни.

Замразявайте суровото месо преди да нахраните вашето куче или котка с него!

Храната БАРФ, бидейки замразен продукт, е съобразена по най-добрия начин с това правило.

Ние гарантираме, че месото, костите и вътрешностите в продуктите на “BARF by A&D” са само от кланици, които осигуряват месо за човешка консумация, и продуктите са замразявани за седмица или повече на температура под -20 градуса, което ги защитава от потенциални заразни паразити. Ползите от това хранене надхвърлят в пъти рисковете, което то носи.

Сурово хранене на домашни любимци и паразитите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото
%d bloggers like this: