fbpx

ПОДХОДЯЩО ЛИ Е ПИЛЕШКОТО МЕСО ЗА ДОМАШНИТЕ НИ ЛЮБИМЦИ?

ЗАЩО МЕСОТО ОТ СВОБОДНО ОТГЛЕЖДАНИ ПИЛЕТА Е НАЙ-ДОБРИЯ ИЗБОР

Пилешкото месо е отличен избор за Вашия домашен любимец, но имайте предвид, че не всички пилета се отглеждат по един и същ начин. Ако искате да осигурите месо от най-добрите източници, уверете се, че те не са от т. нар. концентрирани операции за хранене на животни (CAFOs), където животните често се отглеждат при нехигиенични условия, третират се с антибиотици и хормони, а храната им често съдържа химикали и генно-модифицирани съставки.

Месото от свободно отглеждани пилета, от друга страна, е сигурен и здравословен избор, тъй като животните, които се разхождат свободно из фермите, сами събират семена, насекоми, червеи и растения, които са част от естествената им диета. Те се отглеждат при хуманни условия, в хигиенна среда, която е максимално близка до естествената им, и не се третират с антибиотици.

Изследвания показват, че месото от свободно отглеждани пилета е по-богато на хранителни вещества, отколкото това на пилета отглеждани в промишлени (конвенционални) ферми и по-конкретно: значително по-богато на  полиненаситени мастни киселини, в това число Омега 3 и Омега 6, и на витамин А.

ПОДХОДЯЩО ЛИ Е ПИЛЕШКОТО МЕСО ЗА ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ

В 100 грама пилешко месо се съдържат приблизително 22% протеин. Протеинът участва в изграждането на всяка една част от тялото на Вашия домашен любимец: от кожата и козината, до сърцето, мозъка, черния дроб и бъбреците. Протеинът също играе роля в транспортирането на мазнините и холестерола до различни части на тялото. Той съдържа ензими, важни за храносмилането и елиминационните процеси. Освен протеин, пилешкото месо съдържа още:

 • Витамини от групата В — в 100 грама сурово пилешко се съдържат следните витамини от тази група:
  • В1 (тиамин) — 0.066 милиграма
  • В2 (рибофлавин) — 0.089 милиграма
  • В3 (ниацин) — 10.217 милиграма
  • В5 (пантотенова киселина) — 0.854 милиграма
  • В9 (фолиева киселина) — 4 микрограма
  • B6 — 0.55 милиграма
  • B12 — 0.39 микрограма

Всеки един от тези витамини има ключова роля за здравето на Вашия домашен любимец. Витамин В6 например е важен за синтеза на глюкозата, стимулира имунната система и регулира хормоните.

 • Селен — 17.8 микрограма на 100 грама пилешко месо. Селенът е важен за имунната система и се бори с оксидативния стрес.
 • Цинк — 0.66 милиграма на 100 грама пилешко месо. Цинкът е важен за здравето на щитовидната жлеза и имунната система. Дефицитът на цинк се свързва със забавен растеж и случаи на диария при малките кученца.
 • Магнезий — пилешкото месо е богато на магнезий, в 100 грама се съдържат около 25 милиграма. Магнезият участва в почти всички метаболитни процеси, в изграждането на костите и регулирането на мускулните контракции.  
 • Желязо — 0.89 милиграма на 100 грама пилешко месо.  Желязото играе важна роля за транспорта на кислорода, енергийния метаболизъм, синтеза на ДНК и производството на хемоглобин.

Също както и останалите протеини от животински произход, пилешкото месо съдържа всички незаменими амино-киселини, от които се нуждае Вашия домашен любимец. Eдна от тях е цистеина, антиоксидант, който помага за изчистването на мукуса по дихателните пътища и помага в борбата с респираторните заболявания.

КОГА ДА ИЗБЯГВАМЕ ПИЛЕШКОТО МЕСО

Въпреки всички предимства на пилешкото месо имайте предвид, че то е и сред най-често срещаните алергени. Причината за това е, че голяма част от домашните любимци са развили чувствителност към този протеин заради дългогодишната консумация на преработени храни от некачествени съставки, като пилета от месокомбинати, които често са замърсени с различни химикали. Алергиите могат да доведат до кожни раздразнения, сърбеж и проблеми на храносмилателния тракт.

Източник: https://petfoodfacts.mercola.com/

ПОДХОДЯЩО ЛИ Е ПИЛЕШКОТО МЕСО ЗА ДОМАШНИТЕ НИ ЛЮБИМЦИ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото
%d bloggers like this: