fbpx

По-високи ли са нивата на протеин в суровите хранителни режими?

Съществува схващане, че хранителните режими  с високо съдържание на протеин могат да доведат до заболяване на бъбреците при кучетата. Вярно ли е това и означава ли, че суровата диета може да е опасна за Вашето куче?

Истината е, че суровите диети имат високо съдържание на протеин, но на база сухо вещество. Суровото месо има висока влажност: около 75%. Затова, когато е в естествено състояние, процента протеин при сурово месо ще изглежда по-нисък заради високото съдържание на влага.

Анализите на храната за кучета обаче винаги се правят на база сухо вещество, защото в този вид тя представя по-добре точното съдържание на хранителни вещества.

Съдържанието на влага не оказва влияние на количеството протеин или количеството калории, които животните консумират с храната.

С други думи, количеството добавена вода в суровата храна изкуствено понижава процента на протеин. Ето един пример: да кажем, че в 100 грама сурови пилешки гърди има 20% протеин. Ако ги сготвите, там все още ще има 20 грама протеин, но реално е 40% протеин, защото се е загубила влагата  и храната тежи по-малко. Ако ги дехидратирате, те ще тежат само 30 грама и все още ще имат 20 грама протеин, но реално са 80% протеин защото съдържанието на вода е сведено до 0.

Проблемът със сравняването на храни базирани на проценти идва от там, че водното съдържание, което представлява празен пълнеж (не допринася за хранителната стойност на храната) е различно. Когато сравняваме и анализираме различни храни, ние искаме да видим каква е реалната хранителна стойност на храната, независимо от процента влага – затова и се анализират на база сухо вещество. Ако се превърнат в сухо вещество, тогава суровите храни са наистина с висок процент протеин. 

„За да се направи смислено сравнение между консервираната и сухата храна, те трябва да имат еднакво съдържание на влага“- US Food and Drug Administration, Pet Food Labels – Guaranteed Analysis .

За да се конвертира една храна в сухо вещество е нужна проста математика. Първо, трябва да извадим % влажност от 100. След това, разделяме % протеин в храната на това число и умножаваме резултата по 100.

Нека да превърнем сурово телешко 80/20 в сухо вещество. Според Базата данни на USDA (2) в него има 62% влага(вода) и 17% протеин. 100 – 62=38% сухо вещество. След това разделяме 17% протеин на 38, което прави  около 0.447.  Умножете това число по 100 и ще получите 44,7% или закръглено- 45% протеин на база сухо вещество.

Колко много е прекалено много?

Установихме, че суровото телешко 80/20, което взехме за пример, има 45% протеин на база сухо вещество… но какво означава това?

Количеството протеин, което се препоръчва за възрастно куче според NRC е 25%. Според AAFCO минималното количество протеин  е 18%, а за подрастващи кученца – 22%. Въпреки това, нито AAFCO, нито NRC определят какво е максималното количество(3).

Тогава откъде идва схващането, че високопротеиновите диети водят до проблеми с бъбреците? Проучване от 1942г. разглежда връзката между високопротеиновите диети и намалената функция на бъбреците при кучетата (4). Други проучвания също демонстрират евентуална връзка между високопротеиновите диети и болести на бъбреците (5), но тези проучвания са правени предимно върху плъхове, не върху кучета (6)…а хранителните нужди на кучетата са доста различни от тези на плъховете.

Теорията, която стои зад хипотезата, че високопротеиновите диети предизвикват бъбречни проблеми, произлиза от идеята, че след като бъбреците трябва да филтрират повече отпадъчни продукти свързани с метаболизма на протеина (като азот), допълнителната работа по тази филтрация може да предизвика влошаване на функцията на бъбреците и това да доведе до заболяване и евентуално спиране на работата на бъбреците. Други проучвания обаче поставят под въпрос тази хипотеза, като заключават, че хиперфилтрацията от страна на бъбреците е нормален, адаптивен  механизъм, който не е свързан с намалената им функция (7). Всъщност, голям брой проучвания върху високопротеинови диети за кучета сочат, че те нямат вредно влияние върху функцията на бъбреците при здрави кучета (8, 9), и дори стигат до извода, че високопротеиновите диети по скоро носят ползи, отколкото да вредят(10). Според едно от изследванията: „Резултатите от това проучване показват, че високопротеиновите диети не нанасят вреда, а смъртността е даже по-висока при нископротеиновите диети“ (11).

Ветеринарите може и да препоръчат нископротеинова диета за кучета, които имат проблеми с бъбреците, но въпреки това, липсват доказателства, че ниско протеиновата диета ще намали прогресирането на болестта.

„ Ефектът от намаляването на количеството протеин в диетата на кучета и котки с бъбречни заболявания остава противоречив и липсва цялостно  проучване по тази тема“.- UC Davis Veterinary Medicine, Nutritional Management of Chronic Renal Disease [12]

Затова, вместо да се концентрираме на количеството протеин в диетата им, по-добре да обърнем внимание на качеството на този протеин.

Качеството на протеина има значение

Биоразнообразието на протеините в диетата е важен фактор за умението на кучето да метаболизира този протеин ефективно. Биологичната стойност на протеина се определя от ефикасността,  с която кучето усвоява аминокиселините. Протеините от животински източници като цяло са с по-висока биологична стойност за кучетата, отколкото тези с растителен произход. Обработването на храната също може да има обратен ефект върху нейното качество. Един добре усвояем и качествен протеин ще е много по-лесен за метаболизиране от кучето, което ще окаже много по-малко стрес върху бъбреците.

Съдържание на влага в суровите диети

Едно от предимствата на суровите хранителни режими е високото съдържание на влага в тях. Има добре документирани проучвания, които сочат, че влажността в храната е изключително важна за здравето на отделителната система (14, 15)… включително за здравето на бъбреците!

Заключение

Дали суровите диети за кучета са с много високо съдържание на протеин? Отговорът е НЕ: суровата диета е богата на протеин, който се характеризира с биоразнообразие и висока усвояемост, което позволява на кучетата лесно да го разградят до аминокиселини.

Ако кучето Ви страда от заболяване на бъбреците и ветеринарят Ви препоръчва нископротеинова диета, Ви препоръчваме да се консултирате и със специалист по храненето на кучета, който да определи дали кучето Ви наистина се нуждае от нископротеинова диета и дали суровата диета ще е подходяща за него.

Източници: therawfeedingcommunity.com

По-високи ли са нивата на протеин в суровите хранителни режими?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото
%d bloggers like this: