fbpx

НАЙ-ДОБРИЯТ СТАРТ ЗА ВАШЕТО КУЧЕНЦЕ

‚Щастието е малко топло кученце‘ (Чарлс Шулц).

Но с щастието идва и нещо друго: отговорността!

Малкото космато топче, което ви следва навсякъде, играе, изучава света, заспива в скута ви и е извор на вашата радост зависи изцяло от вас. Само вие можете да вземете най-правилните решения за неговото или нейното благосъстояние.

Едно от най-важните решения, които ще вземете, е това с какво ще храните малкото кученце. Защото храненето в първите няколко месеца ще има огромен ефект върху неговото здраве и продължителността на живота му. 

Добри новини

Да осигурите възможно най-подходящата храна за вашето кученце не е трудно.

То не се нуждае от специална храна, въпреки че голяма част от производителите на храна за домашни любимци се опитват да ви убедят точно в това.

Идеята малките кученца да се хранят с тотално различна храна от порастналите кучета не е нищо повече от маркетингов трик – начин да ви накарат да похарчите повече пари.

Нещо повече, ако храната е с добро качесто и е балансирана, няма нужда да добавяте скъпоструващи хранителни добавки.  

Ако съставките в храната са с високо качество, то те имат висока хранителна стойност, точно това от което се нуждае вашето кученце.

 Защо естествената храна е толкова важна?

Хубаво е кученцето да се захрани с възможно най-добрата храна още от момента на отбиването.

За малките кученца е особено вредно да се хранят с преработена храна, защото тя може да съдържа вредни съставки, добавки и химикали.

Стомашната лигавица на малките кученца е по-уязвима (пропусклива) от тази на възрастните кучета, затова и рискът от дългосрочни здравословни проблеми при тях е по-голям.  

Как вълците хранят своите малки

През първите 3-4 седмици малките сучат от майка си.

Майчиното мляко осигурява всички необходими хранителни вещества, но също осигурява имунитет срещу различни болести.

Около третата – четвъртата седмица (а понякога и по-рано) малките започват да  опитват различни остатъци от храна, оставени от  други вълци от стадото. Те си играят с храната и се опитват да я дъвчат. По-този начин се учат да ядат.

Млякото продължава да е част от диетата им приблизително до седмата седмица. Горе-долу по това време майката и други членове на глутницата ще започнат да повръщат част от храната, която са изяли за да я дадат на малките вълчета.

Вълчетата могат да се хранят с предложената по този начин храна до към двайсетата седмица от раждането си.

Преходът към истинска храна е плавен, обикновено започва в 12-та седмица до към 16-та седмица, когато на вълчетата вече са им порастнали постоянните зъби.

Ние ви препоръчваме подобен подход към вашите малки кученца, като специално за тях сме направили малки разфасовки от 250 грама, където храната и костите са ситно смлени, за да бъдат напълно безопасни и максимално удобни и съобразени с възрастта на вашето малко кученце. Разгледайте нашите рецепти и разфасовки за малки кученца тук: https://barf-bg.com/category/malki-porodi-i-kuchenca

Хранене на новородени кученца

През първите три седмици от живота им кученцетата се нуждаят само от майчиното мляко и от нищо повече.

Отбиването трябва да стане постепенно, като е нормално да започне в третата – четвъртата седмица  до към осмата седмица.

Най-ранният период, в който може да се въведе храна е третата седмица. Също като при хората, колкото по-дълго са кърмени кученцата (8 до 12 седмици), толкова по-добре за тяхното развитие.

Когато станат на 3 седмици можете да им предложите пилешки крилца, които могат да облизват и да си играят с тях. Идеята е да свикнат с миризмата и вкуса. По-твърда храна можете да предложите чак след четвъртата седмица.

След 6-7 седмици кученцата трябва да са почти готови за отбиване. Те могат все още да сучат, но майчиното мляко няма да е основният им източник на хранителни вещества.

Сега е момента да въведете храните, които искате кученцето ви да яде като порастне.

По отношение на дневната дажба се придържайте към тази схема:

0–4 months: 8-10%

4–6 months: 6–8%

6–9 months: 5%

9–12 months: 3%

> 12 months: 2%- 2,5%

Процентът се изчислява на база теглото на кученцето в конкретната възраст.

Имайте предвид, че всяко куче има различен метаболизъм и тази схема е ориентировъчна.

Съвети за храненето на малкото кученце

Обикновено са нужни няколко седмици за да може храносмилателната система на малкото кученце да се адаптира към храната, с която се хранят възрастните кучета.

Логично е по-твърдата храна да се дава вечер, тъй като така има достатъчно време храната да се смели добре докато те спят.

По време на прехода, в допълнение към по-твърдата храна можете да давате на кученцето храни, които се храносмилат лесно: жълтъци, йогурт, козе мляко, малко пасирани зеленчуци.

В периода до 10-12 седмица съдържанието на кости в храната на малките кученца не трябва да превишава 10%.

В идеалния случай хранете кученцето по 3 пъти на ден в първите 12 седмици, а след това 2 пъти на ден, докато порастне.

Малките породи достигат пълен ръст между 8 и 10 месеца, по-големите породи между 10-я месец и 1 година. При гигантските породи кучета достигането на зрялост може да отнеме по-дълго – до 16 месеца.

Не е нужно да използвате хранителни добавки, но ако чуставте че има такава нужда, консултирайте се със специалист.

В заключение:

Храненето с преработена храна има три основни недостатъка за малките кученца:

  • Тя е бедна на хранителни вещества, които са от изключителна важност за здравето на вашето кученце.
  • Някои от съставките могат сериозно да навредят на здравето на кучето ви.
  • Стомашната лигавица на малките кученца е по-тънка, което ги прави по-уязвими на болести.

Оптималната диета за всяко едно кученце е естествената, подходяща за биологичния вид храна. Това е диетата, която ще им осигури възможно най-дълъг и здравословен живот.

Източник: https://honeysrealdogfood.com/

НАЙ-ДОБРИЯТ СТАРТ ЗА ВАШЕТО КУЧЕНЦЕ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото
%d bloggers like this: