fbpx

Митове и факти

Най-често срещаните митове за хранителните режими със сурова храна

МИТ: Суровата диета не е балансирана.

Да храните кучето си със сурова храна не означава да го храните само с месо. За да се осигурят необходимите витамини и минерали, които са важни за оптималното хранене, суровата диета трябва да е разнообразна. Тя трябва да включва също ядливи кости, органи, плодове, зеленчуци и полезни мазнини. Ние сме добавили и супер храни.

 Освен това е хубаво да има ротация на протеините, което означава да не храните с един и същ протеин прекалено дълго време. Така ще осигурите по-широка гама от хранителни вещества и повече ползи за здравето на вашето куче.

МИТ: Кучетата не се нуждаят от плодове и зеленчуци.

В дивата природа вълкът често изяжда частично усвоена растителност, останала в стомаха на плячката. Кучетата, също като и вълците, по природа са всеядни – те могат да ядат почти всичко.

Зеленчуците – особено зеленолистните – са отличен източник на антиоксиданти и фитохимикали, витамини и ензими. Естествените фибри съдържащи се в зеленчуците подобряват храносмилането. Подобреното храносмилане означава, че тялото на вашето куче усвоява всички тези полезни хранителни вещества, които получава с храната.

Плодовете представляват ценна енергийна храна за кучето и осигуряват необходимите въглехидрати (заедно със зеленчуците). Както плодовете, така и зеленчуците помагат за алкализиране на организма. Поддържането на алкално-киселинния баланс е много важно за добрата форма на вашето куче.

МИТ: Суровото месо прави животните агресивни.

Кучетата и котките са по природа ловци и ловът е това, за което са създадени. Кучетата и котките, хранени с гранулирана храна също ловуват и убиват. Някои породи ловуват по-активно, а други не. Някои породи охраняват по-активно, а други не. Някои породи работят по-активно, а други не. И това не се определя от храната, с която се хранят. Ловът, трудът, характера на кучето се определя от комбинация от фактори като порода, обучение за подчинение и Вашата способност да контролирате поведението на домашния си любимец, а не от това как и с какво се хранят.

 

МИТ: Домашният ми любимец ще хване салмонела от суровото месо.

Салмонелата може да оцелее само при по-високи нива на pH (4-8+) и се нуждае от най-малко 12 часа, за да достигне инкубация. Хлорната киселина в стомаха на месоядните животни ги защитава от патогени. Техният стомах е силно киселинен (с pH около 1), а храносмилателната им система е къса и сравнително проста. Бактериите биват убивани при поглъщането им и се отделят като отпадък в рамките на 4 до 6 часа. Тъй като времето на пълното смилане е прекалено кратко, бактериите не остават в тялото достатъчно дълго време.

МИТ: Сготвеното месо е по-добра храна от суровото.

Сготвеното месо няма нито една от ползите, с които се характеризира суровото, като му липсват основни хранителни вещества, тъй като самата термична обработка унищожава или видоизменя всички амино-киселини, витамини, мазнини и минерали, които се съдържат в суровото месо. Кучетата и котките се нуждаят от повече от десет незаменими амино-киселини, които си набавят само чрез храната. Обработим ли храната им термично, ги лишаваме от 50% от техните жизнени нужди. Същото се отнася и за витамините и мазнините. Леко третираните с пара зеленчуци са изключение, но е препоръчително вместо това суровите зеленчуци да бъдат пюрирани.

 

МИТ: Суровите кости са опасни.

Много често, когато се говори за костите, предназначени за хранене, погрешното се смята, че суровите кости са опасни. Всъщност, суровите кости са страхотни за Вашия домашен любимец и са напълно безопасни! 

Суровите кости са меки и се смилат лесно в сравнение със сготвените или дехидратирани кости. Готвенето и дехидратирането на костите премахва влагата, която се съдържа в тях, което ги прави по-твърди, натрошаващи се по време на ядене и трудно смилаеми.

МИТ: Храненето със сурова харна е сложно и изисква много време.

Ако възнамерявате да ловувате плячката, с която да изхранвате вашия любимец, това наистина би ви отнело доста време. В противен случай, да напазарувате храна за вашия любимец не би трябвало да ви отнеме повече време отколкото да напазарувате за вас самите.

За да е още по-лесно, можете да се възползвате от нашите готови менюта; предлагаме ви достатъчно разнообразни рецепти, разгледайте ги: https://barf-bg.com/category/kucheta

МИТ: Суровото хранене не е подходящо за малки породи

Много хора смятат, че сурово хранене е подходящо само за големи кучета и по- големи породи и че малките породи не трябва да се хранят със сурово месо.

Този мит произлиза от страха, че кученцата могат да се задавят с кости. Истината е, че малките породи кучета също обичат костите и получават същите ползи от тях, както и големите породи. Смлените кости в нашите менюта са в размери, които са безопасни за кучетата, а за най-малките имаме разфасовки, които са ситно смлени: https://barf-bg.com/category/malki-porodi-i-kuchenca

МИТ: Малките кученца не могат да се хранят със сурова храна

Хората, които смятат, че да храниш със сурова храна е сложно, обикновено също смятат, че е изключено да се захранва подрастващо кученце със сурова храна.

Ако искате да дадете най-добрия старт на вашето кученце направете го със сурова храна. Вълците не търсят високо въглехидратна, силно преработена храна за своите малки. Със сигурност не! Малките ядат почти същото като възрастните – сурова, цяла плячка.

Прочетете повече за захранването на малки кученца с БАРФ в статията: https://barf.bg/naj-dobriqt-start-za-vasheto-kuchence/

 

МИТ: Възрастните кучета не могат да преминат на сурово хранене!

Това е все едно да кажете, че не можете да научите възрастното куче на някой нов трик! Това разбира се не е така. Кучетата учат на всяка възраст, а вие можете да изберете дали да започнете да ги храните със биологично подходяща сурова храна по всяко време. Независимо от възрастта им кучетата ще се възползват от многобройните ползи от суровото хранене.

Източник: https://www.dogsnaturallymagazine.com/

Защо да храним кучетата и котките със сурова храна?

Какви проблеми бихте елиминирали, преминавайки на БАРФ?

ОТКРИЙТЕ ФАКТИТЕ И НАУЧЕТЕ ПРЕДИМСТВАТА НА СУРОВОТО ХРАНЕНЕ

Милиони домашни любимци се хранят с гранулирана храна, имат алергии, зъбен камък, лош дъх, и пълнят чакалните на ветеринарите лекари. Тези животни страдат от различни проблеми, заболявания и познати и непознати алергии.

Лошо състояние на козината

Козината представлява около 90% протеин. Сухите, цъфтящи косми често се дължат на лошото качество на протеина или на липса на достатъчно протеини в храната. Здравата козина е лъскава, а ако тази на Вашия домашен любимец не е такава, това може да се дължи на факта, че в храната му липсват основни мастни киселини, които да поддържат красивия блясък. Ако кожата и козината са с лоша миризма, това често се дължи на кандидоза, която се активира и разпространява, ако храната е с високо съдържание на въглехидрати и захари.

Кандидоза

Микотичната инфекция е сигурен признак, че имунната система не работи правилно, а чревната флора е небалансирана и лоша. Широкоспектърните антибиотици унищожават 90% от чревната флора – добра и лоша, което дава възможност на бактериите и гъбичките да се размножават, а полезните бактерии, които могат да ги спрат, липсват. Храните, богати на нишестета, зърнени култури и въглехидрати, подхранват кандидата, което в крайна сметка води до влошаване на флората и задълбочаване на дисбаланса в червата.​

Чернодробни усложнения

Чернодробните проблеми могат да се проявят по различни начини; черният дроб е един от органите, който има способността да се самолекува ако диагнозата не е остра или хронична. За проблеми с черния дроб има много причини – генетични особености, паразити, травми, прекомерни дози на имунизации/лекарства, натравяне. След като чернодробните усложнения бъдат диагностицирани, заболяването се контролира чрез промени в хранителния режим, което може да осигури и преодоляване на усложненията.

Заболявания на зъбите и венците

Пародонталната болест е най-често срещаното клинично състояние при възрастните кучета и котки, а може да бъде напълно предотвратено! До навършване на тригодишна възраст повечето кучета и котки вече имат признаци на пародонтална болест. Пародонталната болест започва, когато бактериите в устата образуват плака, която полепва по повърхността на зъбите, което е пряк резултат от съставките на комерсиалната гранулирана храна.

Храносмилателни усложнения

Комерсиалната гранулирана храна съдържа обработени нискокачествени протеини, въглехидрати, зърнени култури, нишестета, добавки и консерванти, които имат пряк ефект върху здравето на стомашно чревния тракт. 70-80% от имунната система функционира в червата и поддържането на здрави черва означава здравословен живот. Съставките на гранулираните храни дразнят стомашно чревния тракт и спомагат за възникването на възпаления, което в крайна сметка предизвиква повече здравословни проблеми.

Рак

Над 50% от домашните любимци на възраст над 10 години в даден момент биват диагностицирани с рак. Ракът може да бъде причинен от редица фактори, включително генетични особености, пестициди в околната среда, ваксини, ранна промяна на пола и дори хранителен режим. Въпреки че хранителният режим не е основен фактор кучето или котката да се разболее от рак, той играе съществена роля за това, особено след като ракът бъде официално диагностициран. Комерсиалните гранулирани храни имат високо съдържание на въглехидрати и захари, което директно стимулира рака, давайки му възможност да се разраства и разпространява.

…а това е само върхът на айсберга…

Към началото
%d bloggers like this: