fbpx

Котки и Таурин

ЗНАЧЕНИЕТО НА ТАУРИНА ПРИ ХРАНЕНЕТО НА КОТКИТЕ

Тауринът е аминокиселина. Котките не могат да произвеждат свой собствен таурин от други аминокиселини, поради което е от съществено значение храната, която те ядат да осигурява достатъчно количества от него. Котките не могат да синтезират свой собствен таурин поради това, че при тях ензимите цистеин-диоксигеназа и цистеин сулфонова киселина имат минимална функция. Котките получават необходимата доза таурин от мускулните тъкани на тяхната плячка.

Тауринът е есенциална аминокиселина, необходима за поддържане на правилната функция на очите и сърцето. Тя се смята за важна за феталното развитие, растежа, възпроизводството, невромодулацията, зрението, слуха, тромбоцитите, имунната реакция, антиоксидацията и производството на жлъчни киселини.

ЕСТЕСТВЕН ТАУРИН В СУРОВАТА ХРАНА

Котката се нуждае средно от около 1000 мг таурин на всеки килограм храна, или грубо 100 мг на ден. Съобразената с биологичния вид храна под формата на сурова плячка съдържа големи количества таурин. Важно е да отбележим, че топлината разрушава повече от половината (около 65%) от съдържащия се таурин, а зеленчуците не съдържат почти никакъв таурин.

Оптимизирайте нивата на приемания таурин

Храната, под формата на цяла плячка, е оптимална за котките, които ядат сурова храна. Малката цяла плячка съдържа голямо количество таурин, напълно балансирана е и подходяща по размер за котката. Освен храната под формата на цяла плячка, храненето от типа БАРФ е друг начин, който осигурява различни протеини от сурово месо. Тези два вида хранене осигуряват достатъчно количество таурин. Смляното месо понижава съдържанието на таурин, тъй като увеличава повърхността на месото и излага аминокиселините на въздействието на въздуха. Това води до окисляване на таурина, което намалява неговото количество.

Осигурете богата на таурин храна

Месото от мускул има високо съдържание на таурин. Количеството таурин в него зависи от това колко работа върши мускулът. По-тъмното месо означава по-работещи мускули и следователно по-високи нива на таурин. Сърцето, което всъщност е най-интензивно работещият мускул в организма, съдържа най-големи количества таурин.

По-големите животни, например добитъкът, имат по-ниска концентрация на таурин. По-малките животни имат по-висока концентрация на таурин. Високо съдъдържание има в повечето риби, птици и гризачи. Когато размразявате замразено месо, което ще използвате за храна, не забравяйте да дадете и соковете от месото, изтекли при размразяването. Когато месото се размразява, повечето от съдържащия се в него таурин остава в тях.

Котки и Таурин
Към началото
%d bloggers like this: