fbpx

Какво е БАРФ?

Какво представлява БАРФ?

BARF e начин на хранене със сурова храна, който има за цел да осигури на домашните любимци режим на хранене, максимално близък до този, който те биха имали, ако живееха в естествената си среда. Той включва сурово месо и ядливи кости, както и плодове и зеленчуци, като в същото време елиминира всички обработени храни и гранули.

Месоядните животни не разполагат с основните инструменти за правилното преработване и смилане на растителната материя, с каквито разполагат хората. Кучетата нямат подходящи зъби, структура на челюстта и ензими в слюнката, за да може процесът на смилане да започне в устата. Те не са еволюирали в насоката да храносмилат и усвояват храни като царевица, пшеница, ориз или картофи (a това са продукти, които повечето производители на храна за домашни любимци използват като основни съставки в своите формули).

Дивите кучета и вълците наистина консумират и растителни продукти, и те са необходими за набавянето на фибри, витамини и други микро-нутриенти, но тяхното количество не надвишава 5 – 8% от цялостния им режим на хранене.

Защо да храним със сурова храна?

За да достигнат оптимално здраве, всички живи същества (растения, животни и хора), трябва да консумират храните, за които са създадени, което наричаме „Видово-подходящо хранене“. Например тревопасните животни трябва да се хранят с растителна храна за оптимално здраве, месоядните трябва да се хранят с прясна цяла плячка (ако е възможно), а всеядните – и месо, и растителни продукти.

Милиони домашни любимци се хранят с гранулирана храна и пълнят чакалните на ветеринарите. Тези животни страдат от различни заболявания, познати и непознати алергии, имат лош дъх, газове и др., които като че ли вече сме започнали да приемаме за “нормални”. Защо?

Често отнема години, преди някакви физически симптоми, възникващи от храненето с погрешните храни, да станат видими.

Комерсиалните храни съдържат обработени нискокачествени протеини, въглехидрати, зърнени култури, нишестета, добавки и консерванти, които имат пряк ефект върху здравето на стомашно чревния тракт. 70-80% от имунната система функционира в червата и поддържането на здрави черва означава здравословен живот. Съставките на гранулираните храни дразнят стомашно чревния тракт и спомагат за възникването на възпаления, което в крайна сметка предизвиква повечето здравословни проблеми. 

В свят, в който комерсиалната храна и полу-фабрикатите се използват масово и се определят като „висококачествени“, ние и нашите любимци страдаме от все повече модерни болести и проблеми, за които дори не бяхме чували до преди тридесетина години! 

Отговорните стопани на домашни любимци би трябвало да помислят за алтернативни начини да оптимизират здравето на своите любимци, за да им осигурят възможност да живеят по-дълъг и пълен със здраве и радост живот.

Към началото
%d bloggers like this: