БАРФ / Блог / ЗАЩО СУРОВА ХРАНА?

21/09/2023

ЗАЩО СУРОВА ХРАНА?

Ако трябва да отговорим на този въпрос накратко, то отговорът би изглеждал така:

 • За да бъдат здрави, кучетата, също както и хората, се нуждаят от пълноценна, натурална храна.
 • Кучетата са генетично идентични с вълците. Тяхната естествена диета се състои основно от плячка и малко растителна храна.
 • Оптималната диета за кучета се състои от сурово месо, сурови ядливи кости и малко зеленчуци/плодове.
 • Кучетата, хранени с естествена храна живеят по - дълъг, по-щастлив и по- здравословен живот.
 • Сухата и консервираната храна представлява на практика ‚джънк фууд‘.
 • Науката все повече признава ползите от суровото хранене.

ЗАЩО КУЧЕТАТА СА ПО-ЩАСТЛИВИ И ПО-ЗДРАВИ, КОГАТО СА НА СУРОВА ДИЕТА

Когато става въпрос за хората, връзката между доброто здраве и диетата е всеизвестна. Известно ни е, че ако консумираме пресни плодове, пресни зеленчуци, не прекаляваме с млечните продукти и животинските протеини, ще живеем по-дълго и по-здравословно. Знаем също, че ако се храним основно с преработена храна или храна, съдържаща изкуствени добавки, твърде много мазнини и твърде много захар, ще живеем значително по-нездравословен живот. Вече има достатъчно доказателства за това, че почти всички здравословни състояния, било алергии, сърдечни болести, проблеми с кожата, та дори рак се дължат на лоша диета. Т.е това, което се отнася до хората и човешката храна и е добро за тях, се отнася и до кучетата и кучешката храна. Кучетата, които се хранят с естествената за тях храна, живеят по-дълго и по-здравословно. Проблемът е в това, че сме загубили представа за това какво всъщност представлява естествената, правилна диета за едно куче. Вместо това ги храним с кучешкия еквивалент на джънк фууд. В резултат на това заболявания при кучетата се увеличават и а продължителността на живота намалява. За щастие, тази ситуация може да бъде коригирана бързо и без усилия.

Ние знаем какво представлява биологично подходящата храна, и не би могло да бъде по-лесно да възпроизведем една „дива“ диета, използвайки „култивирани“ съставки. Освен това, както ще свидетелстват онези, чиито кучета вече са преминали към естествена диета, резултатите могат да бъдат невероятни. Това са само някои от ползите от суровото хранене: лъскава козина, здрава кожа, мускулен тонус, здрава имунна система, приятен дъх, здрави зъби и венци, повишена енергия, по-добро храносмилане и силно сърце и т.н. Може да се очаква, че кучетата, които са на сурова храна, ще живеят по-дълго и ще страдат по-малко от заболявания. Ако кучето ви има някакви здравословни проблеми в момента (дори незначителни проблеми като алергии, суха кожа, лош дъх или газове), много вероятно е преминаването към диета със сурова храна да елиминира повечето от тези проблеми или всички тях.

ПРАВИЛНАТА ХРАНА ЗА КУЧЕТАТА Е БИОЛОГИЧНО ПОДХОДЯЩАТА ХРАНА

Всяко същество на земята би трябвало да консумира диетата, която е биологично най-подходяща за него. В противен случай то ще се разболее и може (ако диетата наистина е неподходяща) да умре.

През първите 4 милиона години от съществуването на кучетата на земята те със сигурност не са се хранили с консервирана храна или гранули.

Четири милиона години? Да, толкова дълго съществуват сивите вълци, а кучетата и вълците се класифицират като един и същи вид.

Когато вълците са опитомени (преди около 8 000-20 000 години), ние, хората, променихме външния им вид чрез размножаване, но не и вътрешните им органи и храносмилателната им система.

ПРЕДИ ВСИЧКО ВЪЛК

Ако потърсите информация за кучетата в която и да е енциклопедия, ще видите, че латинската им класификация е Canis lupus familiaris и че те са опитомена форма на сивия вълк, известен още като Canis lupus. С други думи, те са един и същи вид.

Не е ясно дали хората са опитомили вълците или те сами са се опитомили. Вероятно по малко и от двете. Това, което е сигурно е, че от много време насам ние селективно развъждаме кучета с оглед на развитието на определени физически и поведенчески черти. Така с течение на времето създадохме ловни кучета, кучета пазачи, кучета компаньони и т.н.

Може и да сме успели да променим начина, по който изглеждат кучетата и до известна степен начина по който мислят, но физиологично те не са се променили. Няма абсолютно никаква разлика (с изключение на размера) между вътрешните органи и храносмилателната система на едно чихуахуа и сивия вълк. Ето защо те трябва да ядат една и съща диета.

В дивата природа кучетата се изхранват с плячка, мърша и известно количество растителна храна. По същество те са месоядни животни, както се потвърждава и от тяхната анатомия.

Подобно на други хищни бозайници, те имат здрави мускули, здрава скелетна и сърдечно-съдова система, от там и тяхната издръжливост и възможност за дълги спринтове. Има истинска причина, поради която никой не иска да бъде ухапан от куче: устата им е като швейцарско ножче, с пет вида изключително остри зъби.

Ако бъдат оставени да се прехранват сами те ще го правят с малки птици и зверове (зайци, мишки, катерици и др.) и част от по-едра плячка (овце, елени, глигани и др.). Нещо повече, те изяждат цялото животно, включително костите.

КУЧЕШКАТА ХРАНОСМИЛАТЕЛНА СИСТЕМА НЯМА НИЩО ОБЩО С ЧОВЕШКАТА

За разлика от хората, кучетата не разполагат с храносмилателни ензими в слюнката и с големи, разтегателни стомаси. Същевременно имат силно киселинни стомашни сокове (които могат да изгорят пръстите ви). Тяхната храносмилателна система е устроена така, че да могат да откъсват парчета сурово месо, да схрускват сурови кости и да поглъщат цялото количество.

Липсата на храносмилателни ензими в слюнката им и неспособността им да движат челюстите си настрани (необходимо за смилане на храна) е причината, поради която те поглъщат всичко.

Целият храносмилателен процес протича в стомаха им.

ДАЙТЕ КОКАЛ НА КУЧЕТО

В дивата природа до една трета от храната на кучето се осигурява от костите.

Костите поддържат зъбите и венците чисти (доказано е, че кучетата със здрави зъби живеят по-дълго) и упражняват горната част на тялото и челюстта. При условие че костите са сурови (сготвените кости могат да се разцепят), те са напълно безопасни за кучетата.

Готвенето променя химичния състав на храната и повечето от ензимите, аминокиселините и други полезни вещества се разрушават. Реално, така се губи около 70 % от хранителната стойност. За оптимална полза и добро храносмилане храната за кучета трябва да е сурова.

Когато става въпрос за кучета на сурова храна ще чуете често да се споменават изпражненията. При кучетата на сурова диета изпражненията са много по-малко, консистенцията им е по-твърда и понякога ронлива.

Редовните и балансирани хранения са добри за хората, но не и за кучетата. В дивата природа може да се случи така, че едно животно да не се храни цяла седмица. Ако попаднат на храна, за която телата им казват, че е добра за тях, за да останат здрави (например определена трева, съдържаща полезни микроелементи), те просто я изяждат. Така че кучетта получават необходимите им вещества във времето, а не на едно хранене. Това е т.нар подход ‚баланс във времето’.

Няма значение коя марка кучешка храна използвате или колко струва. Тя никога няма да бъде толкова добра за вашето куче, колкото суровото, прясно месо, кости и зеленчуци.

Основните проблеми с високо преработената храна за кучета са следните:

 • Тя е минала през термична обработка. Готвенето разрушава по-голяма част от хранителната стойност на храната и я прави по-трудна за храносмилане.
 • Може да съдържа неподходящи и вредни химикали (консерванти, оцветители, овкусители и други ‚подобрители). Тези вещества могат да проникнат през стената на червата и от там да стигнат до други органи и така да ги увредят.
 • Съдържат голям процент зърнени храни, които затрудняват храносмилателната система на кучетата и могат да предизвикат алергии.
 • Не почиства зъбите и венците на кучетата, а по-скоро обратно, водят до натрупване на зъбна плака.
 • Качеството на храната обикновено е лошо. Дори скъпи марки храни могат да съдържат нискокачествени съставки.

Една от основните причини, поради които кучетата, хранени с преработена храна, произвеждат толкова много – хм – отпадъчни вещества, е заради зърнените култури. Зърнените култури също са една от основните причини за кожните алергии, диабета и метеоризма.

Това е периодът, в който вашето куче преминава на сурово хранене и той може да бъде извършен във всеки е дин момент. При много кучета дори не се налага да правят преход, те минават на сурово хранене без проблем. Изцяло сурово хранене не се препоръчва единствено за кучета с компрометирана имунна система и кучета, възстановяващи се от операция на червата.

Има много научни изследвания, които са в полза на суровото хранене. Например Mogens Eliasen, в книгата си ‚Сурова храна за кучета‘, цитира голямо австралийско проучване за естественото хранене. Той твърди, че „кучетата, хранени със сурова храна, развиват силна имунна система, която неизменно ще доведе до драстично намаляване на сметките за ветеринар.“ Той обяснява, че австралийските развъдници, които са преминали от хранене с гранули към сурова храна, „са претърпели значително намаление на своите ветеринарни сметки“, средно с 85%. Други подобни изследвания са проведени във Финландия, САЩ, Обединеното кралство и други държави.

В продължение на хиляди години домашните любимци са били хранени с подходяща за вида им храна, състояща се от сурово месо, сурови кости и сурови зеленчуци („сурова диета“), допълнена с остатъци от масата и друга храна, която са успели да докопат.

След въвеждането на преработената храна през 1860 г. диетата им бавно започва да се променя, докато през 80-те години на миналия век диетата, храната подходяща за вида, се превръща по-скоро в изключение, отколкото в правило. За щастие тази тенденция започна да се променя в полза на естествената, подходяща за биологичния вид храна.

Причината, поради която движението в подкрепа на суровото хранене набира такава сила, е проста: собствениците на кучета преминали към сурово хранене виждат ползите от тази диета със собствените си очи.

Истински истории за кучета на сурово хранене може да прочетете тук: https://barf.bg/community/stories

 

Източник: honeysrealdogfood.com

BARF by A&D - Назад към Природата. Изключителен представител на A&D Natural Foods за България     |    Design and development by SFC