БАРФ / Блог / ВЛИЯНИЕТО НА ХРАНАТА ВЪРХУ АЛЕРГИИТЕ - ПРОУЧВАНЕ

29/04/2022

ВЛИЯНИЕТО НА ХРАНАТА ВЪРХУ АЛЕРГИИТЕ - ПРОУЧВАНЕ

Сериозно проучване, публикувано в Journal of Veterinary Internal Medicine, доказва огромната роля на диетата на вашето кученце за предотвратяването на алергии в по-зряла възраст.

В днешно време, когато почти всяко куче страда от някаква форма на алергия, е особено важно да разберем защо това е така и по-важното – да разберем как могат да бъдат предотвратени алергиите.

Изследователи от Университета в Хелзинки са изследвали връзката между алергиите при възрастни кучета и различните видове диети при 4022 кучета, като те са проследени още от най-ранна възраст. Те стигат до следния извод: кученцата, които са приемали поне 20% сурова храна или по-малко от 80% комерсиална суха храна, са имали значително по малко алергии и кожни проблеми в зряла възраст. При кученцата, хранени с 80% и повече суха храна, има значително по-голям брой кожни симптоми, свързани с алергия, в по-късен етап от живота им.

Не е изненадващо, че най-малко случаи на алергии и атопични кожни проблеми има при кучета, които са били хранени изключително с BARF.

Според Анна Хилм-Бьоркман, доцент от Факултета по ветеринарна медицина на Университета в Хелзинки и ръководител на изследователска група: „Кученцата, които са хранени със сурово шкембе, сурово месо от органи и остатъци от човешка храна докато са пораствали, показват значително по-малко алергии в зряла възраст. От друга страна, кученцата, които са хранени с гранули имат значително повече кожни симптоми, свързани с алергия или атопичен дерматит в зряла възраст.

Тези открития показват, че компонентът на суровата храна е бил полезният фактор на здравето, и че дори само 20% сурова храна, носи значителни ползи за здравето.“

Има логика, особено когато знаем, че алергията не е нищо друго освен нарушение в имунната система, което възниква поради проблеми в червата (червата са най-големият имунен център на тялото).

Реакциите на свръхчувствителност се получават именно когато червата са раздразнени от неподходяща храна, която е трудно смилаема и която съдържа вредни химикали, тоест храна, която влияе неблагоприятно на здравата микрофлора.

Затова отговора въпроса кога да започнем да храним с BARF е колкото по-рано, толкова по-добре. Често чуваме нещо от рода на „нека кученцето да порасне малко и тогава ще започнем да го храним с BARF“. Това е все едно да кажеш „нека детето да стане на 18 години и тогава ще започнем да му даваме пресни плодове и зеленчуци.“

Не е ли по-логично да направите така, че да избегнете сценарии, при които вашият домашен любимец непрекъснато се чеше, облизва лапите си, козината му пада повече от нормалното и проявява всички други симптоми, които значително намаляват качеството му на живот. Това също ви принуждава да посещавате ветеринарния лекар безброй пъти и да плащате за скъпи лечения, които в крайна сметка просто „отслабват“ симптомите, но не отстраняват причината.

Източник: vonbarf.eu

 

 

 

BARF by A&D - Назад към Природата. Изключителен представител на A&D Natural Foods за България     |    Design and development by SFC