Един от често задаваните въпроси, свързан с БАРФ храненето е дали да се използват синтетични минерали и витамини като добавка към храната.
Често ни питат дали трябва да се добавят добавки с минерали и витамини към нашите BARF продукти. Хората толкова са свикнали към храната за кучета да са добавени различни синтетични съставки (като витамин A, витамин E, желязо, антиоксиданти и други), че им е странно, че в нашите продукти не се съдържат такива. Това е като някой да ни предлага лъжичка минерално-витаминен комплекс на прах всеки път след пълноценно хранене.
Идеята е кучетата, подобно на хората, да получават всички необходими хранителни вещества от качествените съставки, които се съдържат в една разнообразна диета. На никой не му минава през ума непрекъснато да добавя някакви минерали и витамини на прах към диетата си, освен ако тя не е непълноценна, или има здравословен проблем, който го изисква.
Добре известно е, че в комерсиалната храна за домашни животни са добавени синтетични витамини и минерали. Замисляли ли сте се за качеството на съставките в тази храна и кое налага използването на допълнителни синтетични витамини? Замисляли ли сте се, че ако използвате разнообразни, висококачествени храни, именно това разнообразие ще осигури всички необходими хранителни вещества от които се нуждае вашият домашен любимец?
Интензивните процеси на готвене и сушене, свързани с производството на дехидратирани продукти (гранули), допълнително намаляват качеството на съставките вложени в тях. Високата температура унищожава естествено съдържащите се в храната минерали, витамини и ензими. Образно казано, ако подложите дори и най-добрата пържола на продължително готвене до степен да се „разпадне“ на фракция, съставена от протеини и фракция, съставена от мазнини, е лесно да заключите, че не са останали много хранителни вещества в тази пържола, нито много вкус. Така че, ако към дадена храна са добавени синтетични витамини и минерали, това означава, че в производството на тази храна не са използвани качествени храни и/или са изложени на процеси на обработка, които унищожават всички основни хранителни вещества в тях.
Интензивните процеси на обработка на храните не само унищожават основните хранителни съставки, но също така променят протеините и мазнините. Такива променени протеини обикновено са много трудни за храносмилане и много често причиняват алергии, тъй като остават неусвоени в тялото и го дразнят. Синтетичните витамини и минерали не са толкова полезни за организма, колкото естествено съдържащите се в храната витамини и минерали.
Рецепторите, отговорни за резорбцията на някои основни вещества от храната, много бързо се „запушват“ със синтетични версии на тези вещества. Често в началото на приема на синтетични добавки се наблюдават подобрения в състоянието на организма, но този положителен първоначален ефект е краткотраен, тъй като рецепторите, които вече са „блокирани“ не могат да резорбират необходимите хранителни вещества.
В заключение, ползите от естествените минерали и витамини, намиращи се във висококачествените BARF продукти са много повече, отколкото синтетичните такива, на прахов или таблетки.
Източник: www.vonbarf.hr
ОЩЕ СТАТИИ
