БАРФ / Блог / Девет здравословни храни за кучета

20/02/2023

Девет здравословни храни за кучета

Хранителната терапия е много важна за доброто здраве на нашите любимци. Това е, за което аз говоря всеки ден с моите пациенти. Има много храни, които осигуряват специфични ползи за здравето на кучето. Тези храни много лесно могат да се добавят към диетата на кучето независимо с какво се храни в момента. Най- хубавото нещо е, когато стопаните дойдат при мен и разговаряме за промяна на начина на хранене и те не са напълно готови да преминат от сухите храни към хранене с сурово /BARF.bg/ или готвено месо, риба и зеленчуци. Това ме кара да им обясня за някои основни и полезни продукти, които могат да добавят към храната. По този начин те ще допринесат за драстична промяна на здравето и поведението на своя домашен любимец.

„Нека храната бъде твоето лекарство и лекарството бъде Твоята храна“. Хипократ- баща на медицината.

В днешните модерни времена конвенционалната медицина малко се е отклонила от този девиз. Но в последните години се усеща, че все повече хора мислят и се интересуват от начина на хранене и продуктите, които да използват. Исторически погледнато във ветеринарното училище не се обръща много внимание на обучението по здравословно хранене. Но това не означава, че храненето не е важно………

Хранителна терапия

Храненето наистина е в основата на здравето. То е горивото за всяко тяло. То предоставя градивните елементи за поддържане на здравето, обновяване на тъканите и получаване на енергия. Ние трябва да мислим за храната, като за най- важното нещо което приемаме всеки ден. Храненето със свежи, здравословни, малко преработени или непреработени храни е от първостепенно значение за здравето на вашето куче.

Ето някои храни и добавки, които аз препоръчвам на моите пациенти. Като общо правило това са прекрасни неща, които могат да се добавят към почти всяка храна за кучета.

1. Костен бульон – костния бульон предоставя огромни ползи за вашето куче. Това е буквално лечебна отвара. Какво е костен бульон точно?

Това са кости и месо, които врат на ниска температура няколко часа.

Предимства на бульона:

- Подобрява храносмилането и лекува синдрома на пропускливите черва.
- Съдейства за детоксикация на черния дроб- глицина е мощен прекурсор за производството на глутатион, мощен детоксикатор. Черния дроб е трудолюбив орган, той прави всичко за тялото. Премахва химикали, хормони и отпадъци. Също така осигурява минерали, киселини и електролити, който подобряват процеса на детоксикация.
- Намалява възпалението- глицин и пролин са мощни противовъзпалителни средства.
- Намалява болките в ставите. - Възстановява кости, стави, мускули, сухожилия и ставни връзки – глицин е важен за изграждане на мускулна сила. Това предотвратява разграждането на протеините в мускулната тъкан /което предотвратява атрофията и стареенето/. Колагена съдържа пролин, хондроидин и глюкозамин, които поддържат ставния хрущял.
- Осигурява минерали и увеличава тяхната абсорбция- костния бульон е богат на калций и фосфор, а също на магнезий и цинк. Но освен това той спомага и за тяхното усвояване.
- Повишава имунната система – дава на тялото инструменти за насърчаване на антиоксидантната активност, която помага да се бори с инфекциите.
- Подобрява здравето на кожата – колагена изгражда силна кожа и я предпазва от стареене.
- Поддържа мозъчната функция – глицин е важен невротрансмитер в мозъка. Подобрява паметта и заздравява съня.

 

2. Сурово козе мляко – суровото козе мляко е един от най- богатите на хранителни вещества продукт. Погледнете хранителния профил.

- мазнини и разтворими витамини А, Д и К2.
- омега 3
- пробиотици и храносмилателни ензими.
- протеини и аминокиселини.
- минерали и електролити – калций, магнезий и калий.

Козето мляко укрепва имунната система и предпазва от алергии. Пробиотиците и храносмилателните ензими са страхотни за чревното здраве, особено синдрома на пропускливи черва. В него съдържанието на лактоза е по- ниско, което води до по- малко алергии. По- лесно се храносмила и усвоява, защото молекулите на мазнините са по- малки. Има по- високи нива на витамин А, цинк и селен.

Аз препоръчвам ¼ чаена чаша дневно за малки кучета, ½ чаша за средни кучета и ¾ чаша дневно за големи кучета. Започнете с по- ниски дози и работете за тяхното увеличаване.

 

3. Вътрешни органи – вътрешните органи са ключов компонент от диетата. В повечето случаи се следва правилото 80-10-10, което означава 80% мускулно месо, 10% кости и 10% органи. Аз препоръчвам обаче органите да са малко по- голям процент.

Вътрешните органи и жлезите са много хранителни. Към тях спадат – черен и бял дроб, бъбреци, надбъбречни жлези, задстомашна жлеза, стомах /шкембе/, мозък, далак и сърце. Черния дроб, далака и сърцето а и останалите са кровотворни органи. В традиционната китайска медицина те се наричат тоници на кръвта. Ние знаем, че в природата месоядните животни след улов на тревопасно първо изяждат тези органи. Ето и защо са полезни:

- Черен дроб – богат на витамин А, В, желязо, фолиева киселина, цинк, аминокиселини, рибонуклеинова киселина. Изследвания показват, че е чудесен за изграждане на сила и издържливост.
- Бъбреци – витамин А, В12, рибофлавин, желязо.
- Сърце – Q10, вит. В12, аминокиселини, колаген.
- Надбъбречни жлези – витамин С.
- Мозък – Омега 3, селен, цинк, вит. В12.
- Шкембе неизбелено – храносмилателни ензими, пробиотици, селен, цинк, вит. В12.
Тази чудесна комбинация може да намерите при храненето с БАРФ – BARF.bg

 

4. Яйца – яйцата се считат за хранителна електростанция. Те съдържат най- пълноценните протеини с 100% бионаличност. Също така осигуряват:

- Висококачествени протеини и аминокиселини, витамини А, Д, Е и В комплекс, Омега- 3, антиоксиданти, калий, селен, цинк.

Едно от нещата, което е важно – яйцата са най- полезни за сърдечно- съдовата система. Холестерола в яйцата всъщност регулира холестерола в тялото. Черния дроб и мозъка също разчитат на холестерола за нормална функция. Яйцата също подобряват функцията на очите и кожата. Най- добри са от свободно отглеждани селски кокошки. Те имат два пъти повече Омега- 3, три пъти повече витамин Е, седем пъти повече бета- каротин, 60% повече витамин А!

За голямо куче по 1яйце, а за малки половин 2- 3 пъти седмично. Най- добри са суровите яйца добавени към основната храна.

 

5. Омега- 3 мазнини - най- добре е да храните с по дребна мазна риба /аншоа и сардини/.

Омега- 3 имат много ползи за здравето. Наричат ги храна за мозъка, имат противовъзпалително действие, подсилват функцията на бъбреците, здравето на сърцето на кожата и очите. Сардината и аншоата като дребни риби нямат време да натрупат токсини в телата си, докато в риби като скумрия и сьомга последните години откриват токсини и тежки метали. В началото е хубаво да започнете с малки количества, например за дребни кучета ½ сардина на ден, а за големи цяла докато привикне стомашно- чревния тракт.

Други източници на Омега- 3:

- Масло от крил- с най- висока бионаличност.
- Масло от калмари – с най- висока концентрация на DHA, най – устойчиво и най- малко отрицателно въздействие.
- Масло от черен дроб на треска или акула – богат източник на DHA, EPA, витамин А и Д.

 

6. Кокосово масло – то носи огромна енергия за тялото. Съдържа добри мазнини, които са термично стабилни и не се окисляват лесно, дори и при висока температура. Тези показатели го правят много добро за готвене. Има широк спектър от ползи за здравето.

- Мозъчна храна- подобрява мисленето и предпазва от деменция.
- Анти- микробно действие срещу бактерии, дрожди, кандида – дължи се на лауриновата киселина.
- Пълно с антиоксиданти и минерали.
- Противовъзпалително действие, повишава имунната система. Подобрява структората на кожата и микрофлората в устната кухина. Като здравословна мазнина помага и за борбата с рака.

Препоръчителната дневна доза е 1 чаена лъжичка на 10- 20 кг. телесно тегло. Започнете с по- ниски дози до привикване на стомашно- чревния тракт.

 

7. Келп – една от причините Келп да е полезен за кучета, е че той е пълен с микроелементи. Водораслите Келп поглъщат много хранителни вещества от средата , в която живеят. В сравнение с растенията, които растат на сушата, морските зеленчуци както ги наричат са 10- 20 пъти по- богати на витамини, микроелементи и минерали. Също така съдържа аминокиселини и комплексни фитонутриенти. Някои от минералите съдържащи се във водораслите са: йод, селен, цинк и магнезий. Ползи за здравето:

- Предпазват щитовидната жлеза.
- Предпазват от метаболитни нарушения.
- Подобряват функцията на храносмилателната и нервната система.
- Подсилват имунната система.

 

8. Лекарствени гъби – гъбите съдържат някои от най- уникалните и мощни естествени лекарства на планетата. Те са били използвани в китайската медицина от векове, защото осигуряват силна защита на тялото от болестотворни микроорганизми. Някои от най- добрите гъби са:

- Рейши, Шийтаке, Мейтаке, Агарикус блазей /бразилска печурка/, Кордицепс, Херициум, Кориолус, Аурикулария, Полипурус, Копринус и др.

Лекарствените гъби са пълни с витамини и хранителни вещества. Също така с бета глюкани, пребиотици, храносмилателни ензими, флавоноиди и антиоксиданти. Подпомагат храносмилателната система и са силни имуномодулатори борещи се с раковите заболявания. Това са добри причини за да се добавят към храната на кучето.

 

9. Ферментирали храни – те са фантастичен източник на полезни бактерии / пробиотици/. Съдържат голямо разнообразие пробиотични бактерии, които подпомагат имунната функция. Ферментиралите храни помагат при детоксикация, изхвърляне от тялото на тежки метали и химикали, а също и при синдрома на пропускливите черва. Една от причините ферментиралите храни да са толкова полезни, е че при процеса на ферментация се произвеждат:

- В витамини, С, К2.
- Ацетилхолин- невротрансмитер.
- Холин- подхранва кръвта.
- Ензими подпомагащи храносмилането и метаболитната активност.

Някои от най- добрите възможности за ферментирали храни са:

- Кефир и кисело мляко.
- Ферментирали зеленчуци /кисело зеле/.
- Ферментирал рибен бульон.
- Ферментирала риба в сос.
- Камбуча.

Дозата от тези храни за кучета е от 1ч. до 1суп. л. на 10кг. тегло дневно.

Д-р Борислав Пеев, ветеринарен специалист и микотерапевт

BARF by A&D - Назад към Природата. Изключителен представител на A&D Natural Foods за България     |    Design and development by SFC