БАРФ / Блог / 30 причини да се откажете от гранулите

30/05/2023

30 причини да се откажете от гранулите

Д-р Ник Томпсън, холистичен ветеринар

Ник Томпсън е ветеринар, който от 25 години се бори за отговорно, съобразено с биологичния вид сурово хранене. Той е основател и президент на Международното ветеринарно общество по сурово хранене (RFVS) и е съавтор на революционно проучване, в което участват 79 ветеринари, което е базирано на техния опит със суровото хранене на домашните любимци.

Според Д-р Ник Томпсън биологично подходящата диета е много проста. Например, за едно малко дете е много лесно да разбере концепцията за хранене: кравите и овцете ядат трева, хората са всеядни. Те могат да ядат и месо и зеленчуци. Кучетата са на върха на пирамидата на всеядните или в долната част на пирамидата, където са месоядните. Котките са стриктни хищници. Те не могат без месо, докато кучетата се доближават малко до всеядните. И така е било през последните 45 милиона години.

Кучетата са създадени да се хранят с други животни, но също и да ловуват и да се хранят с плячка. От време на време могат да хапнат трева или други растения. Докато ние сме ловци и събирачи, кучетата са ‚чистачи‘, но като цяло хората и кучетата си приличат по много неща, и затова съжителстват толкова добре заедно.

Хубавото на суровата храна е, че тя е съвсем проста - месо, кости, органи, зеленчуци и плодове. И най-хубавото е, че хранителните вещества са в най-естествения им вид и съответно се усвояват най-добре. Когато предлагате на кучето си разнообразна храна, то си взима от нея всичко, което му е необходимо. Разбира се, за максимални резултати, гореспоменатите елементи на храната трябва да са в правилното съотношение.

Ако се замислим какво представлява процеса на храненето и как можем да го оптимизираме стигаме до извода, че това може да стане като се върнем назад към основата, към това, което е заложено в природата за нас. Или казано по друг начин - Назад към Бъдещето. Бъдещето е именно в това, с което кучетата са се хранили в продължение на милиони години, това, което е програмирано и заложено в техния геном.

Според Д-р Ник Томпсон има над 30 причини да се откажете от гранулираната храна. Ето кои са най-важните то тях:

 • Проучване във Великобритания показва, че 80 % от кучетата са с наднормено тегло и горе-долу това е процента на кучета, които се хранят с гранули. Всички знаем, че когато се храним с големи количества преработена храна, каквато е гранулираната храна, риска от покачване на теглото се увеличава.
 • Изследвания на кучета хранени с гранулирана храна с ‚ниско съдържание на мазнини‘ показва, че те реално имат по-високи стойности на мазнини в кръвните си изследвания, което е предпоставка за развиване на панкреатит.
 • Проучване на National Health Service от 2018 г. показва, че повишаването на консумацията на супер преработените храни дори само с 10% увеличава риска от рак също с 10%. Това което се случва с животните, които са хранени с гранули е, че те са на 100% преработена храна – всеки ден, на всяко хранене. Това прави кучетата и котките най-уязвими от развитие на рак.
 • Кучетата, които са на сурово хранене също могат да развият рак, но това се случва на по-късен етап от живота им, той не е толкова агресивен и се лекува по-лесно.
 • Голяма част от здравословните усложнения при кучетата - диабет, затлъстяване, рак, се дължат на повишената консумация на въглехидрати, които се съдържат в големи количества в гранулираните храни.
 • Кучета, които са били много придирчиви и капризни изведнъж могат да започнат да се хранят с апетит. Те просто не са харесвали храната, която е трябвало да ядат досега.
 • Това, че гранулите ‚изглеждат‘ вкусни, имат приятен цвят и идват в красиви опаковки маскира факта, че те са направени от остатъци от храна, които са смлени и варени дълго време. В тази смес могат да попаднат маркерите за уши на животните, които са направени от пластмаса или метал. Там могат да попаднат пликовете, в които е пакетирано месото, не съвсем прясно месо, пера и какво ли още не. По този начин в храната попадат опасни токсини.
 • Гранулите могат да съдържат опасният фенобарбитол - субстанция , която се използва за приспиване на животните, афлатоксини от мухлясали зърнени храни, глифозат- хербицид, използван като дисектант, който нарушава микробиома и е известен канцероген. Проучване показва, че нивата на глифозат при кучета хранени с гранули е 32 пъти по висока в сравнение с кучета, които са на сурова храна и не се хранят със зърнени храни. При кучетата на сурова храна този елемент не се засича.
 • Високо топлинната обработка може да предизвика т.нар. реакция на Мейлард, химична реакция, която протича между аминокиселините и редуциращите захари, когато са изложени на висока температура, което прави тези аминокиселини недостъпни за метаболизма. Натрупването на крайни продукти в следствие на горния процес може да доведе до различни здравoсловни проблеми, включително хранителни алергии, диабет, болест на Алцхаймер, сърдечно-съдови заболявания и увреждане на бъбреците. Установено е, че повишеният прием на тези крайни продукти оказва отрицателно влияние върху микрофлората на храносмилателния тракт и бионаличността на аминокиселините, както и на други хранителни вещества, включително магнезий, фосфор, желязо и други. Високите нива на крайни продукти от напреднала гликация също са свързани с възпаления на черния дроб
 • Гранулираната храна предлага готова формула, която е една и съща всеки ден. Години наред хората хранят домашните си любимци с една и съща храна, без да отчитат техните специфични нужди, възраст, активност и т.н. Това е все едно хората да се хранят с предварително формулирана храна в пакетчета, която да е една и съща всеки ден. Това не е добра идея! И вярвате ли, че една компания, която произвежда кучешка храна и която не познава специфичните нужди и особеност на Вашето куче, може да направи най-добрата и балансирана храна за него? При суровото хранене (БАРФ) вие давате на кучето си основните градивни елементи, от които то извлича всичко, което му е необходимо. Също като при хората.
 • Гранулираната храна е формулирана за различни етапи от живота на кучето (за малки кученца, за млади кучета и за възрастни кучета) Но тези етапи от живота не са ясно разграничени. Няма наука, която да определи точно кога настъпват тези възрастови преходи. Това по-скоро е маркетингов трик, по който повечето хора се подвеждат.
 • Кучетата, които са на гранули обикновено се хранят два пъти на ден. Реално за кучетата е достатъчно да се хранят веднъж на ден, освен ако не са подрастващи, кърмачки или имат специфичен здравословен проблем.
 • Изпражненията, които трябва да събирате по време на всяка разходка, стават по-малки, без да са размекнати и безформени. Това се случва в рамките на 48 часа след първото хранене със сурова храна.
 • Подобрява се храносмилането.
 • Дъхът не мирише толкова лошо.
 • Зъбите са почистени по естествен начин и това се случва при всяко хранене. Ще забележите по-малко зъбен камък и петна по зъбите
 • Кучетата имат повече енергия.
 • А козината е станала гладка и лъскава.
 • Здравословното състояние при кучета с установени заболявания - възпалени черва, артрит, панкреатит се подобрява.
 • Подобрява се състоянието на кожата и се наблюдава намаляване на случаите на алергия – сърбежи и червени петна по кожатa.
 • Наднорменото тегло се коригира лесно с преминаването на свежа, натурална храна, без пълнители, овкусители и консерванти.
 • Прясната храна се усвоява най-лесно и най-пълноценно.
 • Целта на гранулите не е да направи домашните ни любимци по-здрави. Целта на БАРФ храненето е да е максимално полезно за любимците ни, защото е съобразено с техния биологичен вид и е максимално естествена храна за тях.

В началото много хора са ужасени от суровото хранене, защото смятат, че е нещо много сложно и трудно. Просто започнете. След няколко седмици ще сте свикнали и ще видите резултатите. И ще се зачудите защо не сте го направили по-рано?

Raw Dog Food Summit 2022

BARF by A&D - Назад към Природата. Изключителен представител на A&D Natural Foods за България     |    Design and development by SFC