fbpx

БАРФ – ХРАНА ЗА КОТКИ

Коя е биологично подходящата храна за котките?

Котките са стриктни хищници, което означава, че те не могат да преживяват на плодове и зеленчуци. В дивата природа котките се хранят с плячка (мишки, птици, насекоми, малки риби и др.), а в домашна обстановка единственият заместител на този естествен начин на хранене е суровото месо и суровите ядливи кости. Котките са свикнали да преследват плячката си, освен това я изяждат цяла – пера, кости, органи, кръв…всичко! Затова храненето от типа БАРФ е единственото, което се доближава до естественото хранене на котките, поради което се нарича „биологично подходяща храна“. Всичко, което се отнася до суровото хранене на кучетата, важи и за котките. Все пак, ето на какво да обърнете внимание.

Котките хранени на гранули

Ако котката Ви е на високо въглехидратна диета, която се състои предимно от гранули, то тя може да се пристрасти към постоянно високите нива на кръвна захар, които се поддържат с този тип храна. Тези котки по принцип са гладни през повечето време и постоянно търсят храна. Почти всички преработени храни за котки са обилно овкусени с различни „подобрители на вкуса“, което също има пристрастяващ ефект.

Котките, които са хранени с неподходяща храна имат склонност да преяждат, за да компенсират недостига на хранителни вещества. Ако са хранени с подходящата храна, котките обикновено няма да преяждат, тъй като тази храна е засищаща и те не се чувстват гладни през повечето време. Котките, които стават през нощта за да ядат, започват да спят по-добре, а повишените нива на енергия им дават възможност да изгарят повече калории и да отслабнат, ако има такава нужда.  

Ако котката Ви е на високо въглехидратна диета, то тя може да страда от липса на калций. Едни от ранните признаци на липса на калций включват: безпокойство, скованост, раздразнителност, мускулен тремор и свръхчуствителност към докосване и звуци. Костите в БАРФ диетата осигуряват калция от който се нуждае Вашата котка.  Калцият е важен за съсирването на кръвта и за функционирането на сърдечно-съдовата система, за изграждането на здрава костна система и здрави зъби. Костите са това, което прави суровата диета пълноценна.

Новата диета на Вашата котка

Основната храна на Вашата котка би трябвало да се състои от сурово месо и кости. Котките обичат разнообразието, затова опитвайте смело: пиле, червено месо, риба. Котките се нуждаят от суровите кости и е много важно да ги дъвчат. Любими са им пилешки шийки, крилца и бутчета. Може да им давате вътрешности, но общото им съдържание не трябва да превишава 5-10% от диетата. Същото се отнася и до зеленчуците – не повече от 5-10 %.

Котките имат има уникалната способност да оползотворяват протеина за енергийните си нужди. Този процес на „изгаряне“ и превръщане на протеина в енергия се нарича глюконеогенеза. При кучетата този процес е сходен, но не постоянен, както при котките и зависи от наличието на протеин. Затова за котките е изключително важно наличието на висококачествен протеин в диетата. 

Готови за прехода

 • Първото и най-важно нещо е котката да няма храна на разположение през цялото време. Не оставяйте купичката с храна на земята. Определете времето за хранене- за начало, две до пет хранения на ден, които впоследствие да станат едно или две. Така ще сте сигурни , че котката Ви е наистина гладна, когато и сервирате храната. Важно! Ако котката не изяде храната до няколко минути, вземете купичката и я приберете обратно в хладилника.
 • Можете леко да затоплите храната (някои котки не харесват студена храна). Това може да стане като добавите няколко лъжици топла вода към храната или да поставите храната във топла вода на парна баня. Не се изкушавайте да ползвате микровълнова печка.
 • Опитайте да смесите малко от суровата храна с храната, с която котката вече е свикнала. За начало сложете съвсем малко от суровата храна и постепенно увеличавайте количеството. Ако го правите бавно и постепенно, това „отбиване“ може да отнеме до 10 седмици, но повярвайте, струва си!
 • За да окуражите котката си да премине на сурово хранене можете да добавяте също риба (от консерва или сурова), скариди или яйце. Добре е да добавяте рибено масло, а ако котката Ви е алергична, може да го замените с кокосово олио, което също е отличен източник на Омега 3.
 • Имайте предвид, че веднъж преминали на сурово хранене, котките ще пият по-малко вода, поради по-високото съдържание на вода в самата храна.

Едно от нещата, които правят храната от типа БАРФ наистина подходяща за котките е наличието на есенциалната аминокиселина ТАУРИН. Той се съдържа в животинските протеини, които са в основата на БАРФ диетата. Той е отговорен за здравето на храносмилателната, сърдечната, репродуктивната и имунната система. Количеството таурин, което котките произвеждат е незначително, затова е необходимо да си го осигуряват с храната.

Бременни котки и малки котенца

Бременните и кърмещи котки се нуждаят от повече храна. Когато дойте времето за отбиване на котенцата, започнете със смляно месо и смелени сурови кости. Може да давате йогурт, но в малки количества. Едно малко коте, което наскоро е отбито, изяжда 1-2 лъжици храна, 4 пъти дневно. От 12 до 16 седмица намалете храненията до 3 на ден, но леко увеличете количеството храна. След този период, до 6-я месец, започнете да намалявате честотата на хранене до 1-2 на ден. Количеството храна за подрастващи котки е между 5 и 10 % от теглото им,  а за възрастни котки- около 3%.

Предимствата на суровата диета за котки са същите като при кучета, а именно:

 • Здрави зъби и свеж дъх
 • Мека и лъскава козина
 • Здрава имунна система
 • По-добро храносмилане и усвояване на храната
 • Минимални екскременти, без неприятна миризми газове
 • Здравословно тегло
 • Намаляване или елиминиране на алергии и кожни проблеми
 • Здрави зъби
 • Енергия и добро настроение

Източници: honeysrealdogfood.com, barfworld.com

БАРФ – ХРАНА ЗА КОТКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото
%d bloggers like this: